maandag 2 januari 2012

Poppenkast


Voorop lopen meisjes in kittige kerstpakjes. Ze zwaaien met een kerstslinger, lachen hun witte tanden bloot en worden gevolgd door een paar langzaamrijdende vrachtauto’s met duizenden lampjes. Uit een paar boxen knalt een bekend kerstlied, dat haast onherkenbaar is bewerkt tot bonkig housenummer anno 2011. Daarachter een gesluierde Maria met in haar armen een in lappen gehulde pop als kindeke Jezus. Naast haar Jozef en een paar wijzen met opplakbaarden.

Vandaag vieren de Ecuadorianen eerste kerstdag, maar vorige week werd de kerstvakantie al ingeluid met dit tafereel in het centrum van Ibarra, een middelgrote stad in het noorden van het land. Het is een mooie kersttraditie, want het kindje wordt naar het huis van een familie gebracht waar het de nacht doorbrengt en iedereen mag komen kijken. Een dag later gaat hij naar een andere familie en zo logeert hij verder tot Kerstmis. Ik hoopte op een gemoedelijk optochtje met kinderen verkleed als engeltjes en kaarsjes in de hand. Maar na het kindje Jezus kwamen plotseling een enorm grote ’grote smurf’, mannen met vleugels op de rug, clowns, nog meer rare kabouters, een beer met een rode neus en een zwierige danseres die, naar het leek, net te veel van iets op had. Achter mij stonden twee vrouwen die in discussie waren over wie Maria kon zijn. ,,Was het de meid van de buurtwinkel of de verloofde van die en die?’’ Ik weet niet precies waar ik aan dacht, maar ik kreeg een soort visioen van Limburgs carnaval gemixt met de reclame van een colamerk. Mijn kerstgedachten waren ver weg.
En alsof Kerst nog nog niet genoeg tradities kent, de Ecuadorianen gaan volgende week pas echt los. Vuurwerk gaat hier maar mondjesmaat de lucht in, want voor datzelfde geld kopen ze liever een fles drank om te delen. Bovendien mag je gewoon het hele jaar door afsteken, dan gaat de lol er ook wel af. Wat meer hilariteit brengt zijn de ’muñecos’, levensgrote poppen gemaakt van stof, gevuld met zaagsel en rotjes en met een masker op. Ze worden ook wel ’los viejos’ (de oudjes) genoemd en symboliseren een opmerkelijk figuur dat het afgelopen jaar in het nieuws is geweest. Dat kan Kaddafi zijn, maar ook een bijzondere buurman. De poppen worden op oudejaarsdag overal mee naartoe gesleept en zelfs boven op auto’s gebonden. Om twaalf uur precies gaat de brand erin en dan is het: poppetje gezien, kastje dicht.

(Column 15 ´Coreanne in Quito´, voor De Gooi- en Eemlander, december 2011)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Heeft herman echt rondgereden met die dodo op zijn grill? En de hens erin gezet?

KUS

Marieke zei

Trouwens, wat een dijk van een openingszin! Ik wil ook een kittig kerstpakje... KUS